سرطان سینه
سرطان سینه امروزه همان چیزی نیست که 20 سال پیش بود. در سایه آگاهی بیشتر، افزایش موارد تشخیص زودهنگام و پیشرفتهای بهدست آمده در درمان، میزان بقای بیماران مبتلا به این بیماری در حال افزایش است. هر ساله تقریباً در 7000 نفر از مردم کشور این بیماری تشخیص داده می شود، اما دلایل متعددی برای امیدوار ماندن این افراد وجود دارد.

عوامل خطر زا:
◄ سن بالا
◄ سطح بالای فاکتور رشد شبه انسولینی در خون زنان پیش از یائسگی
◄ سطح بالای استروژن در خون زنان قبل از یائسگی
◄ سابقه سرطان پستان در فامیل
◄ سابقه قبلی ابتلا به سرطان سینه و یا برخی موارد غیر طبیعی دیگر در بافت سینه
◄ اضافه وزن و چاقی خصوصاً بعد از یائسگی
◄ مصرف الکل
◄ زندگی بی تحرک و فعالیت بدنی کم
◄ افزایش مواجهه زنان با هورمون استروژن که در شرایط زیر رخ میدهد:
◄ بروز اولین دوره قاعدگی قبل از ۱۳ سالگی
◄ یائسگی بعد از ۵۱ سالگی
◄ استفاده از درمان جایگزینی هورمون با استروژن
◄ افرادی که در طول زندگی باردار نشدهاند و یا اولین بارداری آنها بعد از ۳۰ سالگی بودهاست.
جلوگیری از سرطان سینه
اگرچه این اقدامات مصون ماندن از سرطان سینه را تضمین نمیكنند اما به پیشگیری از آن كمک میكنند.
◄ سیگار نكشید.
◄ وزن خود را در حد طبیعی و مناسب حفظ كنید.
◄ برای پیشگیری از سرطان سینه مرتب ورزش كنید.
◄ الكل مصرف نکنید.
◄ برای پیشگیری از سرطان سینه، رژیم غذایی سالمی داشته باشید كه حاوی مقادیر زیادی از سبزیجاتی مانند كلم بروكلی، كلم و گل كلم باشد.
عوامل خطری که شما نمی توانید آنها را کنترل کنید، عبارتند از: جنس، ژن، نژاد، سن، وضعیت یائسگی، داروها و درمان های پزشکی، سن شروع قاعدگی و تاریخچه سلامتی خانوادگی.
علائم سرطان سینه
سرطان سینه در اغلب موارد علائمی ندارد، اما گاهی اوقات امکان دارد زنان خودشان مشکلی که در پستانشان ایجاد شده است را کشف نمایند. نشانهها و علائمی که زنان باید مراقب آنها باشند به شرح زیر است:
◄ وجود توده و یا افزایش ضخامت در پستان و یا ناحیه زیر بغل
◄ ترشح شفاف یا خونی از پستان
◄ پوستهریزی در نوک سینه
◄ فرورفتن نوک سینه به داخل
◄ قرمزی و یا تورم سینه
◄ فرو رفتگی پوست پستان که در آن پوست، حالتی شبیه به پوست پرتقال پیدا میکند.
◄ وقوع تغییر شکل پستان که موجب متفاوت شدن آن با پستان دیگر شود.
◄ تحریك پوست یا تغییراتی مثل چروك شدن، فرورفتن، پوسته پوسته شدن، یا چین و چروك.
◄ گرمی، قرمزی و تورم همراه با جوش و دانه دانه شدن پوست پستان.
◄ زخم در پوست پستان که بهبود پیدا نکند.
تشخیص سرطان سینه
در مراحل اولیه سرطان سینه ممکن است هیچ دردی و یا ناراحتی نداشته باشید. توسط ماموگرافی و آزمایشات منظم سینه، می توانید تغییرات سینه خود را متوجه شوید.
◄ در حال حاضر توصیه سازمان های تحقیقاتی- بهداشتی بیانگر تشویق افراد به انجام معاینه فردی و یا عدم انجام آن نیست. اما اگر سن شما زیر 40 سال است هر سه سال یک بار و در صورتی كه بالای 40 سال دارید هر ساله باید توسط پزشک معاینه شوید.
◄ بررسی رادیوگرافی سینه یا ماموگرافی را به صورت مرتب انجام دهید. ماموگرام میتواند سرطان سینه را 5-2 سال پیش از اینكه تبدیل به یك توده قابل لمس شود نشان دهد. اگر چه بر سر تناوب انجام ماموگرافیها اختلاف نظر وجود دارد، اما بسیاری از متخصصان همچنان توصیه میكنند كه زنان بالای 40 سال سالیانه یک بار ماموگرافی انجام دهند. محققان اختلال در برخی ژنها را در بروز سرطان سینه ارثی موثر میدانند و زنانی كه سابقه فامیلی بروز بیماری را دارند باید مشاوره ژنتیكی داشتهباشند.
معاینه سینه توسط خود فرد
این معاینه باید هر ماه توسط خود فرد انجام شود. با این معاینه، تغییرات یک ماه گذشته را می توانید در سینهتان ببینید.
به یاد داشته باشید، بسیاری از برآمدگی ها و جوش ها، خوش خیم می باشند و سرطانی نیستند و به خوبی با درمان مناسب بهبود می یابند.
اگر شما هر نشانه غیرطبیعی را در سینه خود مشاهده کردید فورا به پزشک مراجعه کنید. تشخیص و درمان به موقع سرطان سینه شانس زندگی فرد را بیشتر می کند.
در این معاینه، بافت سینه را از قسمت زیر نوک سینه و هاله اطراف سینه به سمت زیر بغل معاینه می کنید. هر ماه 15 دقیقه برای معاینه سینه خود وقت بگذارید.
درمان سرطان سینه
مراحل درمان سرطان سینه به طور کلی شامل: جراحی سینه و برداشتن توده سرطانی، پرتو درمانی، شیمی درمانی و هورمون درمانی می باشد.
درمان سرطان سینه بستگی به درجه بدخیمی و مرحله گسترش تومور دارد ولی می تواند ترکیبی از جراحی (ماستکتومی یا برداشتن کامل پستان؛ برداشتن ربع پستان یا برداشتن بخش کوچکی از پستان)، دارودرمانی (شیمی درمانی ، بلوک هورمونی، آنتی بادی مونوکلونال) و رادیوتراپی باشد. معمولاً برای بلوک هورمونی از تاموکسیفن استفاده می شود.
شیمی درمانی يكي از روش هاي درمان سرطان سینه است. در اين روش دارو وارد بدن مي شود و در صورتي كه سلول هاي سرطاني از ناحيه اوليه به مناطق ديگر بدن منتشر شده باشند، باعث از بين رفتن آنها در آن نقاط مي شود. بنابراين وقتي كه احتمال مي رود سلول هاي سرطاني در ساير نقاط بدن پخش شده باشند، لازم است شيمي درماني شروع شود.
انواع و ميزان اين داروها توسط پزشك متخصص سرطان شناسي تعيين مي شود و براساس خصوصيات غده سرطاني، ميزان پيشرفت بيماري و وضعيت عمومي بيمار مي تواند متفاوت باشد.
در سرطان سینه داروهاي شيمي درماني به صورت دوره اي در فواصل 4-3 هفته يك بار تزريق مي شود. اين فاصله زماني به سلول هاي طبيعي بدن فرصت مي دهد تا صدمات وارده را جبران كند. در اغلب موارد دوره شيمي درماني بين 8-4 ماه طول خواهد كشيد.
شناخته شده ترين عوارض شيمي درماني شامل ريزش مو، تهوع و استفراغ، خستگي، كاهش سلول هاي خوني و عفونت است. در اغلب زنان بلافاصله پس از خاتمه درمان، موها مجدداً رشد مي كند حتي در برخي از زنان قبل از خاتمة شيمي درماني رشد مجدد موها شروع مي شود. ساير عوارض نيز با توجهات ويژه و رعايت توصيه هاي پزشكي تا حد زيادي قابل كنترل هستند.