کودکان
دلايل امتناع شيرخوار از شير خوردن

امتناع شيرخواراز خوردن به دليل جريان سريع شير
گاهي واكنش جهش شير قوي است و شير با سرعت و با نيروي قابل ملاحظه اي جريان پيدا مي كندلذا عده اي از شيرخوران قادر به تطبيق مكيدن و بلعيدن خود با شير نيستند.اين مسئله اغلب در چند هفته اول اتفاق مي افتدكه نوزاد كوچك و توليد شير زياد است.
نشانه ها:
- وقتي شير با جهش زياد خارج مي شود كودك دچار حالت خفگي مي شود و از گرفتن پستان امتناع
مي كند. - شيرخوار ممكن است گريه كند و يا اوايل شب دچار دل درد و بي قراري گردد.
وضعيت شيرخوردن:
بهتر است شيرخوار بالا تر و يا هم سطح و نه زير پستان قرار گيرد .شيرخوردن در حالت قائم برايش مفيدتر مي باشد.
وضعيتهاي پيشنهادي عبارتنداز :
- نشستن دريك صندلي راحت با چند بالش در دامان مادر، بطوري كه سر كودك بالاتر از پستان قرارگيرد.
- شير دادن دروضعيت خوابيده به پهلو در حالي كه شيرخوار بايك بالش در زير سر ، در كنار مادر قرار گيرد.
- پستان را بدوشيد تا جهش شير برطرف شود سپس كودك را به پستان بگذاريد.
- وقتي جهش شير شروع شد جريان شير را با فشردن مختصر آرئول(قسمت قهوه ای رنگ پستان) ما بين انگشت اول ودوم، كم كنید و با آهسته شدن جريان به تدريج فشار را كمتر كند. اين كارممكن است در بعضي مادران احتمال بسته شدن مجاري شير را افزايش دهد،كودك را مكرر شير دهيد،در اين صورت جهش شيرخيلي قوي نخواهد بود.
علل امتناع شيرخوار از پستان گرفتن:
- در هفته اول زندگي
- اگر نوزاد از روز اول پستان را نگيرد بايد از نظر مشكلات پزشكي بررسي شود.شكستگي استخوان ترقوه يا ساير شكستگي ها ، تجويز دارو به مادر در موقع زايمان ،با خشونت جابجا كردن يا فشردن كودك به پستان مادر ، وضعيت نادرست بغل كردن يا گرفتن پستان می تواند از علت های آن باشد
- امتناع بين هفته اول و چهارم : سردر گمي در گرفتن پستان ، زخم نوك پستان ، برفك دهان ، عفونت گوش نوزاد ، حساسيت به مواد غذايي و داروي خورده شده توسط مادر و تغيير مزه شير.
- در سن 1تا 3 ماهگي
دانستن اينكه شيرخوار در چه مرحله اي از شيرخوردن امتناع مي كند به تشخيص كمك مي كند . اگر شيرخوار در اول تغذيه (قبل از اينكه شير مادر جاري شود ) از گرفتن پستان امتناع نمايد ممكن است سردر گمي درگرفتن پستان، وضعيت نادرست شيردهي و به پستان گذاشتن ، نوك صاف يا فرو رفته، مهار يا تاخيرجهش شير، عفونت گوش يا كاهش قدرت مكيدن از علل آن باشد. - اگرشيرخوار بعد از جاري شدن شير، پستان را رها كند جهش زياد شير يا كاهش آن يا بسته بودن سوراخ بيني به علت عفونت ممكن است عامل آن باشد
- اگر اين امتناع در اواخر هر وعده تغذيه از پستان مادر باشد، احتمال دارد به دليل نياز بچه به آروغ زدن يا دفع گاز باشد.
سردرگمي در گرفتن پستان
- مادر اظهار مي كند كه انگار نوزاد نمي داند با پستان چكار كند.ممكن است شيرخوار با حرص و ولع سينه را بگيرد اما قادر به تخليه شير نيست يا ممكن است نوك پستان را با زبان به بيرون فشار دهد و يا مكيدن درست نداشته باشد. محققان مي گويند 95درصدكودكاني كه در يك تا سه هفته اول بعد از تولد از سر بطري تغذيه شده اند دچار سردرگمي در گرفتن پستان مي شوند. بعضي با يك يا دوبار بعضي با يك هفته شير خوردن از بطري.
- شير خواري كه از بطري شير مي خورد فورا با جرياني از مايع روبرو مي شود لذا با زبان جلوي شدت جريان شير را مي گيرد و بدون اينكه تلاشي كند شير بلافاصله جريان مي يابد و لذت آني به او دست مي دهد.
- بنابراين به مادر تاكيد مي شود در مواقع اضطراري مادر از فنجان ، قاشق ، سرنگ ، لوله يا قطره چكان استفاده كند نه از بطري و گول زنك.
روش هاي توصيه شده:
- موقع خواب آلودگي شير خوار به وي شير بدهيد.
- قبل از تلاش براي شير دادن، شيرخوار را با آواز خواندن، تكان دادن يا ماساژ آرام كند.
- در زماني كه شيرخوار هنوز زياد گرسنه نيست به او شير بدهد.